Po jakie orzechy sięgać i do czego je wykorzystać

Orzechy są jedną z najpopularniejszych zdrowych przekąsek. Wydaje się, że najlepszym pomysłem będzie sięganie po różne ich rodzaje. Wówczas istnieje duże prawdopodobieństwo tego, że uda się nam dostarczyć naszemu organizmowi najpotrzebniejszych witamin i minerałów. Dobrze byłoby również mieć świadomość tego, do jakich dań możemy wykorzystywać orzechy. Okazuje się, że możliwości jest naprawdę sporo.

Najpopularniejsze orzechy i ich właściwości

Orzechy można znaleźć w wielu sklepach, zarówno tych internetowych, jak i stacjonarnych. Trzeba jednak wiedzieć, po które z nich sięgać. Na pewno powinny być one pozbawione dodatku soli i cukru. Jeżeli chodzi o rodzaje, warto kierować się przede wszystkim swoimi własnymi preferencjami. Godne uwagi są chociażby orzechy brazylijskie. Charakteryzują się one naprawdę wysoką zawartością selenu, który jest odpowiedzialny między innymi za prawidłowe funkcjonowanie gruczołu tarczycowego. Warto przyjrzeć się także nerkowcom, które wyróżniają się niezwykle delikatnym smakiem i zapachem. Stanowią także skarbnicę cynku, który korzystnie wpływa na stan skóry, włosów oraz paznokci. Warto także skosztować orzechów makadamia o maślanym smaku, jak również rodzimych orzechów włoskich.

Do czego wykorzystywać orzechy?

Orzechy można wykorzystywać do naprawdę wielu różnego rodzaju dań. Z powodzeniem można posypywać nimi owsiankę bądź budyń. Dzięki temu, posiłek będzie zdrowszy i zdecydowanie bardziej sycący. Orzechy są bowiem bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Wydaje się, że trafionym pomysłem będzie także przygotowywanie biszkoptów orzechowych. Możemy zdecydować się także na krem z ich dodatkiem. Wreszcie, pokrojone drobno orzechy świetnie będą komponować się z sałatkami. Szczególnie korzystnie wpłyną na smak dań z dodatkiem serów, na przykład tych pleśniowych. Warto także zaznaczyć, że orzechy mogą stanowić przekąskę samą w sobie. Jeśli dodamy do nich owoc, powstanie propozycja idealna na drugie śniadanie.